Namaste

Den har veckan ar jag med I Helth program istallet for att undervisa i skolan. Vi gar runt och mater och vager barn, kollar om nagon behover medecin o.s.v. De tar ett par systrar som bada har nagot fel som gor att deras benar inte vaxer medan overkroppen svaller allt mer. De kan knappt ens rora benen. De ena systern ar drygt 3 ar och den yngre ar bara nagot halvar. De gar pa medecin och har gjort det ett tag  men nu har plotsligt foraldrarna fatt for sig att den alder systern inte behover de langre. Det kannsvaldigt frustrerande dad et ar uppenbart att at thon behover medecin men foraldrarna inte bryr sig. De tar ju liksom inte ens dom som betalar. Vi betalar avgiften hos doktorn, tuktuk-farden dit och medecinen sa varfor kan dom atminstone inte se till at thon far I sig medecinen? Nu maste vi ta dom till lakaren, igen, sa hank an prata med dom.

Idag har skolan dock blivit installd for det regnar jattemycket. Efter skolorna ar utomhus och “skolbankarna” ar sma filtar pa backen ar det liet svart att ha lektioner da. Hehe.. Sjukt, hittills har man inte sett ett enda moln pa himlen sedan man komhit och nu regnar den som bara den.


      
                          


Pushkar, Kamelsafari

“Julen” (forutom lite juleskum, peppkakor och dans runt det heliga tradet har pa garden var det inte mkt till julkansla) spenderades i Pushkar och pa kamelsafari. Vi fick alla varsin guide och varsin kamel sen red vi ut i oknen dar vi skulle campa over natten. Min guide var asrolig. Han gav mig ett indiskt namn, Sonia. Det var tydligen det hans ex hette och jag are saker men jag tror han sa at thon hade dott sa darfor fick jag heta det. Heeheee.. Sen kom han med allment skona kommentarer hela tiden. “Sonia, are you ok?” “Yeeah, Im fine..No problems” “ No, India is no problem. Pakistan is problem” haha

Nar vi kom fram till lagret hade de redan satt upp talt till oss och tro mig nar jag sager att de INTE var vindtata!! Golvet var, ja, sand men vi hade I alla fall vanliga sangar. Nard et blev morkt gjorde vi upp en eld och en av guiderna satte sig och spelade trumma (sophink och en talrik + sked) och sjong.

Nar vi vaknade at vi frukost och akte sedan in till Pushkar igen dar det blev shopping for hela slanten.


      
                        


Bra dag!

Idag har vi som vanligt varit i skolan. Jag och Emily som undervisar i den nya skolan blev lite chokade nar barnen lugnt satte sig pa de sma mattorna utan att skrika och springa runt. Tyvarr sa holl de sig inte sa lugna  speciellt lange och det blev ju inte battre nar en liten get hoppade farm bakom den svarta tavlan. I det stora hela gick dagen bra och vi korde lite nya lekar med barnen sa att de lar sig att vanta pa sin tur och aven at saga lite basmeningar pa engelska som: My name is.. What is your name och sa vidare. Nar lektionen var slut delade vi aven ut lite nya klader till barnen. Det blev kaos! Det jobbigaste ar nar det kommer aldre kvinnor och borjar rycka i en och prata argt. Men jag brukar bara le, saga "No hindi" och se dum ut. Det brukar funka! Da skrattar de bara och gar darifran. haha

Nar vi kom hem var det dags for lite henna-tatuering. Riktigt skoj och resultatet kan ni se har nedanfor (om jag far upp nagra bilder). Sedan hade vi aven indisk kladsel. Vi fick prova massa fina sarees i ett antal olika farger. Snacka om att det blev fotosession efter det! Dessutom visade en av kvinnorna har pa garden hur man knyter en vanlig scarf pa indiskt vis, haha de skrattat sa sa jakla mycket at mig nar jag bara stoppat in dom innanfor trojan sa nu visade de mig tillslut hur man gor.

De tar just det som ar sa bra med den har organisationen, AVI. Samtidigt som vi arbetar och hjalper barnen i Banjara Basti sa far vi aven uppleva den indiska kulter pa riktigt. Vi bor i en indisk farmarfamilj och far kanna pa hur det har att bo som de gor har pa landet i Indien. Det har med hur man duschar, som jag har ebskrivit tidigare, hur man tvattar klader i hinkar, vi far prova pa indisk matlagning, kladsel, henna-tatueringar o.s.v.  Allt i ett och det kan helt enkelt inte bli battre!

   
   

 


Orientation

For ett par dagar sedan fick jag reda pa att nagra av barnen vi undervisar redan ar gifta. Kandes ganska sjukt att fa hora det men der forklarar ju ocksa varfor de hela tiden undrar om vi ar gifta. Det ar tydligen en tradition, speciellt bland ziegenarna har, att nar nagon in familjen dor maste man gifta bort ett barn i familjen inom 12 dagar. Har man tur sa finns det ett vuxet barn, annars kan man gifta bort barnet aven om det bara ar nagra manader gammalt.

Men bland de lagre klasserna, och aven bland de rika, ar det valdigt latt att skilja sig. Speciellt bland de fattiga! De behover egentligen bara saga att de inte gillar varandra sa ar det inga storre svarigheter att skilja sig, De ar svarare for manniskor som tillhor medelklassen. Dar ar det betydligt viktigare hur omgivningen ser pa familjen och hedersmord ar ganska vanliga. De kan da bero pa olika saker, som att pojken och flickan tillhor olika kaster. I Indien over huvudtaget ar det forbjudet for man och kvinnor att ens rora vid varandra ofentligt. Inte ens om de ar gifta ar det tillatet. Man har det ganska bra I Europa trots allt..      


            
 


Till mamma och pappa

Jag hoppas och tror att ni inte ar seriosa nar ni skriver att ni har skickat hit mina googles? jag skrev att det enda jag onskade mig i julklapp var ett par nya googles men jag menade verkligen inte att ni skulle skicka dom till indien! Men antagligen ar det som vanligt bara ett av pappas "roliga" skamt! Eller...?

Annu en helg

Jag kom pa att jag helt och hallet missade lucia! Det ar inte direkt mycket till julkansla man har har nere. Egentligen bryr jag mig verkligen inte o matt jag missar julen i ar men det kanns bara sa konstigt nar man tanker pa hur annorlunda de tar hemma just nu. Alla forberedelser infor jul o.s.v.


I helgen akte vi till Jaipur. Det betyder att jag bara har Delhi kvar innan jag har varit i alla stader i The Golden Triangle – Agra, Jaipur och Delhi.

Pa lordagen besokte vi The City Palace och efter det sa spenderade vi en hel del tid pa att shoppa. Allt ar sa sjukt billigt men det gor bara att man spenderar mer, haha! Hotellet vi bode pa var helt ok, men jag har aldrig varit med om nagra langsamare manniskor nard et kommer till att servera maten. Helt sjukt! Det tog liksom 15 min innan nan ens kom fram med menyn. Och da for att vi bad dom. I alla fall, alla fick for sig att prova Samosa (allt man provar ar ju en vild gissning da man inte har en aning om vad nagot ar). De slutade med att alla satt och grat och gjorde sitt basta for att andas. Aven varan guide sa att det var den starkaste samosa han nagonsin atit!

Pa sondagen akte vi till upp I Bergen och kollade pa Amber Fort. Det var riktigt fint! Jag gillade det mer an Agra Fort smo vi besoket forra helgen. Alla bilder (om jag far upp nagra) ar fran Amber Fort!

Annars gillade jag inte Jaipur speciellt mycket faktiskt. For stort och for mycket trafik!

              

  
               


En vanlig dag

Frukosten borjar klockan 8, sa kvart i gar vi huttrandes upp, klar pa oss annu lite mer klader och gar sedan ner till terrasen. Alla maltider ater vi utomhus, oavsett temperature. Nar man har atit klart hard et hunnit bli lite varmare sad a kan man ga upp till sitt rum och ta av sig langkalsongerna.

Vid halv 9 kommer tva tuktuks som ska ta oss till Banjara Basti dit vi anlander ca 20 minuter senare (beror lite pa hur manga kringelikrokvagar foraren tar).
Nar vi kommer fram leker vi en liten stund med barnen sa att det atminstone blir av me lite energi. Sedan forsoker vi stalla dem pa led sa vi kan hjalpa do matt tvatta ansiktet och handerna. Nar det ar gjort delar vi ut lite mat till dom som vi har haft med oss fran campet. Sedan ska de borstat tander och dricka lite vatten.

Darefter beger sig Emily och jag till andra “skolan” dar vi borjar dagens lektion. Alfabetet, farger, djur och siffror. Emellanat kor vi lite song ocksa for att stimulera dom och fa upp koncentrationen igen.

Vid 12-tiden packar vi ihop, leker lite till och sedan beger vi oss tillbaka till campet eller as aker vi in till stan for att kolla runt lite och kanske satta oss pa ett internetcafe sa att vi kan halla er dar hemma uppdatera med vad vi egentligen haller pa med har nere.

Pa eftermiddagarna har vi hindilektion, indisk matlagning och/eller yoga. De tar lite upp till oss vad vi vill gora.

Pa onsdagseftermiddagarna brukar vi aka tillbaka till Banjari bara for att leka med barnen. Da koper vi med oss en bunt bananer ocksa som vi delar ut. Pa torsdagarna brukar vi aven klippa naglarna pa alla vilket ofta ar VALDIGT nodvandigt! Dock ar det lite svart att forklara for dom varfor jag sjalv har langa naglar nar jag sitter och sagar att de maste klippa sina. Hahah..

Ja, de tar val istort sett sa en vanlig dag ser ut har. Men aven om vi har dessa rutiner ar det ingen dag som ar den andre lik.


Inte ett vanligt jobb, eller ar det precis vad det ar?

Har ar ett bar bilder fran Banjara Basti. Folket samlar skrap (langt ifran allt) och sorterar det i olika hogar. Nar de har tillrackligt skickar dom ivag det i lastbilar och jag tror att de far en liten slant for det. Det ar manga som har som "jobb" att plocka skrap.



 

Skolfoton

                           

 

                                

Bilder fran Taj Mahal




School

I skolan idag gjorde vi lite nya aktiviteter med barnen. De tappar latt koncentrationen sad et galler att hitta pa nya aktiviteter och satt att lara ut pa hela tiden. Vi borjade som vanligt med att skriva upp alfabetete pa tavlan och rabble det nagra ganger. De tar manga som fortfarande inte kan det. Sedan hade vi med oss stora A4-bilder pa bokstaverna och ett foremal som borjar pa den bokstaven. T ex ett stort “A” och sedan ett apple. Sedan ovade vi lite farger och aven en del djur. De mesta glommer de pa en gang men sa var det val antagligen nar vi forst larde oss saker i skolan. Man tar forgivet att alla vet vad en “fish” ar, eller en “tiger”. Men de forsoker verkligen och man marker redan att nagra har lart sig en hel del. Och anda har jag knappt varit har en vecka.

Nar skolan dagen var slut akte vi tillbaka till campet dar vi bor och at och chillade uppe pa takterrasen. Temperaturskillnaden mellan morgon och kvall ar valdigt stor. Pa natterna ar det ca 5 grader medan det pa dagarna ar ca 27 grader i solen. Da ar det lite jobbigt att man maste ha langbyxor och en troja som i alla fall gar en bra bit over axlarna.

Vid halv 3 akte vi tillaka till Banjara for att leka med barnen och ge dom bananer. De tar nagot som vi gor varje onsdag och som vanligt nar vi kommer blir det kaos. Alla vill upp i famnen.

George lamnade oss idag vilket var valdigt trakigt. Som tur ar kommer det komma sec nya volontarer ikvall sa vi inte blir annu mer underbemannade i skolan.


Kommentarer

Vill bara saga att jag laser era kommentarer men skulle jag svara pa dom skulle det ta for lang tid. Men de uppskattas iaf! Men pappa, kan du sluta skicka kommentarer med hinditecken? sa mycket har jag inte lart mig annu!
Och heijde, jag fattar inte riktigt din kommentar for jag ahr ju inte skrivit sa som du skrev?  enda felet var ju att det skulle sta knackte istallet for knacket? haha aja

Tredje dagen i skolan

Idag har jag statt och rabblat veckodagarna minst tusen ganger. Och anda var jag tvungen att fraga Emely vilken dag det ar idag innan jag borjade skriva detta. Tisdag alltsa..

Skolan var jatterolig. Barnen var som vanligt jattegulliga och lika glada som alltid. Dock kommer jag nog komma hem med ett antal knackta ryggkotor for alla vill de bli burna, och garna tre pa samma gang!
Vi agnade storre delen av tiden at att forsoka lara alla alfabetet och att rakna till 20. Inte lika latt som det later kan jag meddela!

Mer hinner jag inte skriva nu for min internettid gar ut om 10 min. Agnade ju all tid pa att fa upp de dar bilderna! Mer info imorgon!!

Ciaooo

Bilder!








Yoga

Hahah vara yoga-lektioner ar riktigt underhallande. Vi har Viktors kropp som knakar konstant och som knacket knat nar han bojde sen ner for att ta upp yogagilten. Sedan har vi Geroge nar vi kor huvudstaende:
-Eeeh, I'm gonna get down now. Aj!  Aj, kram horni, jag har kramp.

Hur jag bor

Ok, eftersom det ar i princip omojligt att ladda upp bilder tanke jag att jag kan beratta lite mer i detalj hur jag bor.

Just nu ar vi fem volontarer. Det ar jag, Emely, Geroge, Altino och Viktor. Vi bor pa landsbygden utanfor staden Sikar, Kawar Pura heter det. Vi bor hos en indisk familj pa en gard. Madan, som ar en av de tre ansvariga for organisationen, bor har med sin fru och barn, samt hans ena bror och broders familj samt Madans andra brors fru. Aven vara indiska guider bor har. De heter Mantu och Arun och ar runt 25ar skulle jag gissa pa. De ar asskona och jatteschyssta. Pa garden bor aven kor, bufflar och andra djur.


Som ni sakert forstar ar garden ganska stor med tanke pa hur manga som bor har. Toalleterna och duscharna finns i en egen byggnad en bit fran det stora huset. Det finns tre toalleter, tva vasterlandska (gjorda for oss volontarer) och en indisk. Duscharna ar inte riktigt som man ar van vid hemma. Forst far man ta en hink, ga och fylla pa den med vatten som man varmt i stora kittlar over elden. Sedan blandar man ut den med kallt vatten, gar in i ett av duschbasen och haller vattnet over en med hjalp av sma byttor. Kanns lite som back in the old days men jag maste erkanna att jag tycker det ar riktigt nice. Hahah, dock ar det ju tveksamt om man nansin ar riktigt ren.

Matten har ar helt underbar! Det ar Madans brors fru som lagar den och hittils har hon inte misslyckats en anda gang.  Jag skulle vilja lagga upp lite bilder sa ni far se hur jag bor, men aterigen, det ar nast intill omojligt!!

Mat och disk skots ocksa pa gammalt satt. Ska forsoka lagga upp bilder pa det ocksa nagongang.
Vi sover tva och tva, i rum som till och med haller varmen samer an vad husen i Spanien gor. Tank er det va! Jag sover i langkalsonger+langkalsongstroja, mjukisbrallor, tjocktroja, ibland mossa,halsduk och vantar (bokstavligen alla klader jag har med mig). Och sjalvklart ett tjock tacke och en filt.
Men kylan pa morgonen gor en morgonpigg sa det ar inte sa jobigt att ga upp nar vi ska till skolan. Och dessutom blir det riktigt varmt och skont pa dagarna sa man overlever.

Forutom var djur pa garden finns ror det sig en hel del andra djur. Igar kom det t ex en hjord pa ca 200 far och getter, och lite da och da kommer nagon ridandes pa en kamel.

Om det ar nagot speciellt ni vill att jag ska skriva om sa skicka ett mejl pa face sa laser jag det nar internet tillater. Haha..Och ni far ursakta den daliga svenskan men jag forsoker hela tiden skriva sa fort jag kan innan internet slutar fungera. Och sen tankte jag be MoaLi om en liten tjanst..Kan du ge min bloggadress till Erik och be om ursakt for att han inte har fatt den tidigare. Men som sagt, detta PUTA internet fungerar inget vidare. Thaaaanks!

Mat i skolan

  


tyvarr alla bilder jag fick upp!


Andra dagen i skolan

Just nu sitter jag pa internetcafet som jag trodde skulle ha battre internet. Ok, lite fortare gar det men det lar inte bli sa mycket face eller skype under den har tiden. Jag forsoker ladda upp bilder pa bloggen men det ar inte det lattaste. Hoppas jag far upp ett par innan jag helt ger upp i alla fall!

Idag var det andra dagen i skolan. Jag fick halla min forsta lektion och det var riktigt skoj. Barnen ar helt underbara och man blir sa glad nar man ar med dom. Dom har verkligen ingenting men verkar anda sa lyckliga. Man har hela tiden minst en unge i famnen eller pa axlarna och sa fort man satter ner den sa ar nasta framme och vill bli buren.
I skolan forsokte vi i alla fall lara dom alfabetet och veckodagarna. Det ar svart eftersom alla ar pa sa olika nivaer. En del kan ganska mycket medan andra inte ens kan A. Och alla vill ha hjalp samtidigt. Det blir nog lattare nar fler volontarer komer senare i veckan.

Vi har aven lamnat vara indiska tyger till en tant i bu\yn som ska sy upp dom at oss. En klaning blir klar tills imrogn och den andra pa onsdag. Det blir kul att se hur de ser ut!

Nu tankte jag gora ett forsok att aldda upp atminstone ett par bilder.

Agra och Taj Mahal

Tidigt  i lordagsmorse gick vi up for att forst ta oss in till Sikar och sedan vidare mot Agra. En bussresa som skulle ta ca 7 timmar men som visade sig ta 9. Jag somnade dock nastan pa en gang. Vi fick byta buss en gang, i Jaipur, men aven pa andra bussen somnade jag. Jag borjade dromma att jag akte buss rfan Indien for att halsa pa Pojk i Frolunda, som lag i Stockholm (det ar en drom, ok?). Jag ringde honom och berattade att var busschauffor var galen och hol pa att kora ihjal oss. Han akte upp pa trottarkanterna, genom staket, over pa andra sidan gatan, genom en skola sa att en tant fick en tegelsten i huvudet och dog o.s.v. Tillslut vaknad jag med en mer eller mindre bruten nacke och tillsynen av en buss vars passagera bokstavligen hoppade upp och ner pga av den skumpiga vagen. En gang skupade det till sa mycket att Emely flog upp och tappade andan och jag holl pa att fa hela vattenflaskan i knat. Jag vet inte hur manga ganger vi holl pa att krocka ocksa! En gang var det sa nara att var buss och den motande lastbilen skrapade langs med varandras sidor. Men inte var det nagon som saktade ner for det. Och ingen av passagerarna verkade ry sig for fem ore. Alla satt bara och skrattade at oss svenskr som satt dar bak och skrek. Haha, helt sjukt!

I alla fall,
nar vi kom fram till Agra var klockan sa mycket att vi direkt efter att vi hittat ett hostal (kan ha varit de ackligaste jag nagonsin bott pa, och da har jag anda bott pa en del) gick till en restaurang och at lite kvallsmat. Det ar lika roligt varenda gang for man har verkligen ingen aning om vad det ar man bestaller. Efter det akte vi til kvallsmarknaden och handlade lite saker. Men storre delen av tiden agnade vi at att forsoka bli av med cykelgubbarna som ville deala och skjutsa runt oss hela kvallen.

Pa sondagen gick vi upp halv 6 for att hinna till Taj Mahal innan soluppgangen. Nar vi kom dit visade sig att de inte oppnade foren solen redan var uppe sa vi fick sta dar och vanta i en timma. Men nar vi val kom in var det vart varenda minut. Taj Mahal kan vara det ballaste jag sett! Lite indre an vad jag trodde, men anda sjuukt fint!

Efter Taj Mahal tog vi oss genom staden for att kolla pa Agra Fort. Det var a andra sidan bra mycket storre an vantat. haha! Ocksa riktigt vart att se om ni skulle aka hit nagongang!

Darefter tog vi en runda pa marknaden, akte till en restaurang dat vi satt och at uppe pa takterassen anda tills bussen hem gick. Det blev alltsa en sjukt lang resa for att egentligen inte hinna gora sa mycket mer an att se just Taj Mahal och Agra Fort. Men det var vart det anda!


Forsta dagen i skolan

Dagen borjade med att vi gick upp kvart i atta, kladde pa oss och gick ner och at. Nar man vaknar pa morgonen ar det riktigt kallt, ca 6 grader, och eftersom vi ater alla maltider utomhus ar det varma klader och vantar som galler. Vilken tur att man tog med sig langkallingarna! Vid halv 9 satter vi oss i bilen och aker till byn dar vi jobbar, Banjara Basti, som ligger ca 1 mil bort vilket ar ungefar en halvtimmes skumpande i baksatet. Vagarna ar inte direkt de modernaste.
Nar vi kom fram till byn borjade folk och farmfor allt barnen att samlas runt oss pa en gang. Jag var lite nervos huruvida barnen skulle acceptera oss nya volontarer med tanke pa att de andra redan varit har ett par veckor och lart kanna dom. Men det tog inte mer an nagra sekunder innan man hade tva barnen i famnen, en pa axlarna och ett flertal klangandes runt benen. Sa det forsta motet gick alltsa utan problem!

Vi borjade med att bara halsa pa alla barn och leka lite med dom innan vi samlade ihop dom for att ge dom mat. Sedan forsokte vi fa in dom e klassrummen. Vi haller i tva olika skolor i byn, men det ar val inte riktigt vad man kallar skolor hemma. Det ar tva olika klasser med barn i alla aldrar. Var huvuduppgift ar att lara barnen sitta still, (tro mig, det ar nast intill omojligt), lyssna, lara dom baskunskaper sa som att rakna, alfabetet och skriva. Och sa klart ar vi dar for att leka med dom och visa dom karlek da alla kanske inte riktigt far de hemma. Vi forsoker ocksa att oka halsomedvetandet. Malet ar att barnen ska bli accepterade i de statliga skolorna sa att de kan fa ordentlig och regelbunden undervisning och kan komma in i samhallet pa riktigt.

Jag och Emely som ar de nya volontarerna var bara med en stund i klassrummen. Sedan kom Madan som ar en av de ansvariga for organisationen och visade oss runt i hela byn. Vissa familjer bor i hus/skjul men de allra flesta bor i talt gjorda av skrap och gamla klader.

Dagen gick fort och vid 12-tiden var det dags for oss att aka tillbaka till campet. Vi sa hejda till alla barnen och sedan begav vi oss forst in till stan, dar vi kopte tyger for att sy upp indika klader, och sedan vidare till campet.

Dar fick vi forst sen fick vi antligen ta en dusch. Da det var for kallt for att gora det igar fick vi vanta tills idag. D.v.s. en natt pa flygplatsen, 3 olika flyg, 7 timmars skumpande bilresa, ytterligare en natt och tillsist en dag i byn senare. Ni som kanner mig och vet om mitt nix att tvatta fotterna nar jag vaknar och innan jag gar och lagger mig kan ju tanka er hur skont det var. Heijde, du som kanner mig annu lite battre vet att jag lika val hade kunnat klara mig utan. hahah

Resten av dagen bestod av hindilektion, en timmes yoga pa takterrassen och massa god mat. Nu sitter vi aterigen i vart lilla rum har pa garden och splar kort.

Imorgon ar det lordag coh vi ska alltsa inte jobba. Vi ar lediga och far hitta pa vad vi vill. Jag, Emely och de tre grabbarna som ocksa ar volontarer har bestamt oss for att aka till Agra (8 timmars bussresa) for att kolla pa Taj Mahal. Jag hade velat ladda upp lite bilder men det skulle inte den har datorn palla, sa det for vanta tills pa mandag da jag kan aka in till stan och ga pa internetcafe. Tills dess for ni noja er med det har. Facebook ar heltomojligt att ga in pa, tror jag skulle krasha hela datorn da, sa jag ber om ursakt om jag inte har svarat pa era meddelanden. Jag for gjora det pa mandag! Kaaaanske kanske att skype funkar da ocksa. Sa hall er inne!

FRAMME!

Efter jag vet inte hur manga timmars resande och ett par roliha incidenter ar jag antligen framme!
Aven Hilda och Linda bestamde sig for att folja med och campa pa flygplatsen sa vi blev ett litet gang. Vi tog med oss allt fika vi hade bakat tidigare samt Lindas gitarr och sedan begavs vi oss ivag. Flera kom och sa hejda pa tagstationen ocksa vilket gjorde mig valdigt glad. Tack for armandet Amelia!

Val pa forsta planet somnade jag innan vi hade lyft och sedan fick min stolsgranne vacka mig nar vi hade landat i Madrid. Aven pa andra planet somnade jag innan start, vaknade och gick upp for att ga pa toa. Flygvardinnan blev inte jatteglad och sa till mig att man inte fick resa sig upp medan vi landade sa yrvaken fick jag atervanda till min plats och hann inte mer an satta mig innan vi nuddade mark.

I London fick jag vanta i fyra timmar. Dock fick jag ta vip-kon och ga fore alla andra. Fattade inte riktigt varfor jag fick det men fantiserade ihop hur personalen misstog mig for att vara Cameron Diaz eller nagon. Tyvarr blev jag nog lite busted nar jag var tvungen att ta av mig skorna och da visade tva stora hal i strumporna. Sa troligtvis sag jag bara sa lodig och forjavlig ut att de antaligen trodde att jag skulle stalla till med en scen om jag inte fick ga fore. Jaja, jag klagade inte pa att jag slapp sta 40 min i ko.

En massa handelser senare var jag antligen framme i Delhi dar jag fick vanta tva timmar pa Emelie fran Sverige och var indiska guide. Sedan satte vi oss i bilen for att aka 7 timmar till SIkar, staden vi bor i. Bilbalterna funkade inet men chaffisen forsakrade oss om att det inte var nagon fara utan att vi var sakra. Det tog val ungefar 10 min innan vi borjade backa ut pa motorvagen da vi hade svangt a lite tidigt.
En annan rolig sak, indierna anvander biltutorna som vi anvander billjusen. Tuta sa fort du ska forbi nagon, eller sa kan du ju bara tuta pa skoj. Men viktigt, om nagon tutar pa dig sa glom for i helvete inte att tuta dubbelt sa mycket tillbaka!!

Efter ca 7 timmar, massa kor,kameler och framfor allt indien (konstigt)  kom vi i alla fram till garden vi bor pa. Ligger lite utanfor staden Sikar. Vi fick direkt hoppa in en kur i indisk matlagning tillsammans med de tre volontarerna som redan ar har. Sen blev det middag och nu har vi suttit och spelat kort och snackat i sallskapsrummet. 

Imorgon ska vi till byn dar v kommer arbeta och sa far vi se lite vad vi ska gora. Vi ska aven sy upp klader da det ar valdigt strikt vad kvinnor har pa sig har.

I helgen ska vi aka och se Taj Mahal. Det ska bli riktigt skoj! Tillgangen pa internte SUGER rent ut sagt, men jag ska forsoka uppdatera. Jag tror jag fick sitta en halvtimme bara for att fa upp den har sidan och borja skriva, sa jag hoppas att inget hander sa att det forsvinner nu!

Det ar alt jag hinner saga nu, maste ga och vara lite social ocksa!!  


Det börjar dra ihop sig

Just nu är jag i skolan och bakar matsäck som vi ska ha med oss till flygplatsen ikväll. Flyget går runt 6-tiden imorgon  så jag och Moa-Li tänkte att vi tar sista tåget ikväll som går halv 12, så campar vi där och äter allt gott som vi bakar just nu. Även Maria har bestämt sig för att följa med så vi kommer nog kunna underhålla oss på flygplatsen.

Klockan är nu 16.41 och jag har fortfarande en hel del saker som jag måste fixa. En kameraladdare, växla pengar och packa väskan och så måste jag köpa en ny mobil eftersom jag tappade min i helgen. Väskan är näästan klar men inte helt. Än så länge är den bara fylld av massa leksaker som jag fått av Pablo, MoaLi's värdbror men jag borde väl kanske packa ner lite kläder i alla fall.

Men som sagt, det börjar dra ihop sig. Endast några timmar kvar innan tåget går!

TAGGA!!!



Två dagar till avfärd

Nu har jag äntligen lyckats skapa den här bloggen. Måste erkänna att det här med bloggar har aldrig riktigt varit min grej och det är inte mycket jag fattar! Har suttit här ett tag och försökt ändra bakgrunden och lite andra saker med det vill sig helt enkelt inte.. Och nu är alltså tanken att jag ska sitta och blogga mer eller mindre varenda dag under en månads tid?! Sjukt beslut att starta en blogg..
<div><br />
<div>MEN i alla fall,</div>
<div>om två dagar bär det av till Indien. Om två dagar börjar det äventyr som jag började planera i sommras. Under fyra månaders tid har jag ägnat en himla massa tid till att boka flygbiljetter, fixa visum, prata med volontärorganisationen, tagit en rad olika sprutor och vaccinationer o.s.v. Under fyra månaders tid har jag dagligen längtat efter att få sätta mig på planet mot Indien och nu är det alltså bara två dagar kvar tills jag åker. Det känns..overkligt. Eller, för att vara ärlig så känns det inte så mycket över huvud taget. Men det brukar väl vara så, att man inte riktigt förstår att man ska åka förens man väl gör det? Just nu så är det ju dessutom flygstrejk i hela Spanien så jag kanske inte ens kommer iväg. Men det är ju inte direkt ngn idé att oroa sig för det nu, jag tar det som det kommer.</div>
<div>.</div>
<div>Och vad är det som jag egentligen ska göra i Indien och vart är det jag kommer befinna mig? <br />
<div>Jag kommer bo utanför en stad som heter Sikar, ca 6 timmars bilfärd från New Delhi. Där kommer jag och resten av volontärerna att bo tillsammans hos en indisk farmar familj. Under veckodagarna kommer vi att åka till en by som heter Banjara Basti, en by på 500 familjer som alla tillhör de kastlösa. Där ska vi undervisa baskunskaper i matematik och engelska, öka hälsomedvetandet samt en rad andra saker som invånarna i byn kan behöva hjälp med. Vad mer jag ska göra vet jag faktiskt inte riktigt utan det får väl helt enkelt visa sig allt eftersom.</div>
<div>Hur pass bra tillgång jag kommer ha till internet har jag ingen aning om men jag ska försöka att uppdatera så ofta jag kan och förhoppningsvis kommer jag ha en hel del foton att lägga upp.</div>
<div>Det får vara allt för idag.</div>
<div></div>
<div>.</div>
<div>Vi ses i Indien!</div>
</div>
</div>
Nu har jag äntligen lyckats skapa den här bloggen. Måste erkänna att det här med bloggar har aldrig riktigt varit min grej och det är inte mycket jag fattar! Har suttit här ett tag och försökt ändra bakgrunden och lite andra saker med det vill sig helt enkelt inte.. Och nu är alltså tanken att jag ska sitta och blogga mer eller mindre varenda dag under en månads tid?! Sjukt beslut att starta en blogg..
MEN i alla fall,
om två dagar bär det av till Indien. Om två dagar börjar det äventyr som jag började planera i sommras. Under fyra månaders tid har jag ägnat en himla massa tid till att boka flygbiljetter, fixa visum, prata med volontärorganisationen, tagit en rad olika sprutor och vaccinationer o.s.v. Under fyra månaders tid har jag dagligen längtat efter att få sätta mig på planet mot Indien och nu är det alltså bara två dagar kvar tills jag åker. Det känns..overkligt. Eller, för att vara ärlig så känns det inte så mycket över huvud taget. Men det brukar väl vara så, att man inte riktigt förstår att man ska åka förens man väl gör det? Just nu så är det ju dessutom flygstrejk i hela Spanien så jag kanske inte ens kommer iväg. Men det är ju inte direkt ngn idé att oroa sig för det nu, jag tar det som det kommer.
Och vad är det som jag egentligen ska göra i Indien och vart är det jag kommer befinna mig?
Jag kommer bo utanför en stad som heter Sikar, ca 6 timmars bilfärd från New Delhi. Där kommer jag och resten av volontärerna att bo tillsammans hos en indisk farmar familj. Under veckodagarna kommer vi att åka till en by som heter Banjara Basti, en by på 500 familjer som alla tillhör de kastlösa. Där ska vi undervisa baskunskaper i matematik och engelska, öka hälsomedvetandet samt en rad andra saker som invånarna i byn kan behöva hjälp med. Vad mer jag ska göra vet jag faktiskt inte riktigt utan det får väl helt enkelt visa sig allt eftersom.
Hur pass bra tillgång jag kommer ha till internet har jag ingen aning om men jag ska försöka att uppdatera så ofta jag kan och förhoppningsvis kommer jag ha en hel del foton att lägga upp.
Det får vara allt för idag.
Vi ses i Indien!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0